PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM) | Bahagian Hal Ehwal Pelajar
» ORGANISASI PELAJAR » Anak Negeri » PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM)

PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM) SESI 2023/2024

PENASIHAT

TIMBALAN BENDAHARI KEHORMAT
NAZRINA BINTI NAZURI

212399@student.upm.edu.my

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM) SESI 2021/2022

PRESIDEN
HAIRUL FAIZI BIN HAIRULNIZAM
   200942@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN
NURUL ATIKAH BINTI MOHD RADZI
   202824@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA
HAZRAH BINTI ZAINUL ABIDIN
   200874@student.upm.edu.my

TIMB. SETIAUSAHA
MUHAMMAD NAQIEB BIN MOHD HUSHIN
   207640@student.upm.edu.my

BENDAHARI
NURUL HASANAH BINTI MOHD RADZI
   200294@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Persatuan Mahasiswa Anak Negeri Sembilan (PERMANIS UPM) merupakan sebuah persatuan yang mengumpulkan mahasiswa-mahasiswa dari Negeri Sembilan yang menuntut di Universiti Putra Malaysia. Persatuan ini didaftarkan secara rasminya di bawah Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM pada tahun 2013. Objektif yang menjadi tunjang utama persatuan ini adalah menjaga kebajikan mahasiswa yang berasal atau menetap di Negeri Sembilan.

PERMANIS UPM juga mempunyai hubungan yang amat rapat dengan Yayasan Negeri Sembilan. Persatuan ini turut menjadi suara dan perantara mahasiswa dengan kerajaan Negeri Sembilan secara amnya dan Yayasan Negeri Sembilan secara khususnya. Pendapat dan buah fikiran mahasiswa terhadap polisi kerajaan negeri yang melibatkan belia dan mahasiswa dapat disuarakan pada saluran yang sepatutnya melalui persatuan ini.

PERMANIS UPM merupakan antara persatuan pelajar yang paling aktif sepanjang sesi 2020/2021. PERMANIS UPM telah menganjurkan sebanyak 12 buah program yang mana telah memberikan manfaat kepada lebih 10 ribu peserta secara keseluruhan. Program ini bukan sahaja disertai oleh mahasiswa berasal dari Negeri Sembilan bahkan disertai oleh semua lapisan mahasiswa di UPM. Malahan terdapat juga program-program yang dianjurkan oleh PERMANIS UPM disertai oleh mahasiswa mahasiswa dari universiti luar.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN MAHASISWA ANAK NEGERI SEMBILAN (PERMANIS UPM)

• Melahirkan mahasiswa anak Negeri Sembilan yang berketerampilan tinggi dan berdaya saing serta memiliki kemahiran insaniah yang tinggi.
  • Membentuk mahasiswa anak Negeri Sembilan yang mempunyai mentaliti kelas pertama dalam semua bidang yang diceburi.
  • Melahirkan mahasiswa anak Negeri Sembilan yang aktif dalam persatuan dengan mengikuti dan melakukan pelbagai aktiviti.
  • Menjaga kebajikan mahasiswa anak Negeri Sembilan di universiti dengan cara menyalurkan bantuan bagi membantu mahasiswa yang kurang berkemampuan.
  • Membantu Yayasan Negeri Sembilan dalam meningkatkan pencapaian dan kebolehpasaran mahasiswa.
  • Memberikan manfaat kepada seluruh mahasiswa UPM baik dari Negeri Sembilan ataupun tidak dari segi pembangunan kemahiran insaniah dan ilmu diluar bidang pembelajaran

VISI

"Menjadi sebuah persatuan terbaik di dalam Universiti Putra Malaysia dan dapat memberikan manfaat bukan sahaja kepada mahasiswa anak Negeri Sembilan bahkan kepada seluruh warga univerisiti"

MISI

"Menganjurkan program yang dapat memberikan manfaat kepada mahasiswa anak Negeri Sembilan dan UPM"

"Mengumpulkan mahasiswa yang berasal dari Negeri Sembilan dengan matlamat membantu dan mengenali antara satu sama lain."

"Menjadi medium penghubung antara anak Negeri Sembilan dengan Yayasan Negeri Sembilan"

AKTIVITI SESI 2020/2021

Di Peringkat Universiti

• Sey Tanyo Ekau Jawab: Siswa Cakna
  • Tazkirah Tun Nafsi: Wasiat Luqmanul Hakim
  • Minggu Sihat Bersama Permanis
  • Malam Bersama Permanis
  • COVID-19 Loghat Challenge
  • Sey Tanyo Eku Jawab: Siswa Cakna 2.0
  • Ceramah Lailatul Qadar
  • Tadarus Al-Quran
  • Bughak Sukan Bersama Atlet-Atlet Kebangsaan
  • Tazkirah Tun Nafsi 2.0: HABLUMINALLAH, HABLUMINANNAS
  • Forum Pendidikan Seksual: Bermula Dari Rumah atau Sebaliknya?
  • Menyelaras Bas Pulang ke Kampung Halaman ketika Hari Raya
  • Mesyuarat Agung Tahunan Permanis

Di Peringkat Negeri dan Kebangsaan

• Majlis Berbuka Puasa Bersama YAB Menteri Besar NS