KELAB MY STEM AMBASSADOR UPM | Student Affairs Division

203957@student.upm.edu.my

SERI IRDINA BINTI MOHD KHATA
   209093@student.upm.edu.my

Kelab MySTEM Ambassador UPM merupakan sebuah kelab yang baru sahaja ditubuhkan pada tahun 2020 di bawah kelolaan BHEP. Kelab ini ditubuhkan atas permintaan dan dorongan daripada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) Malaysia. Setiap institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) diminta untuk menubuhkan kelab MYSTEM Ambassador masing-masing bagi memajukan bidang sains di kalangan masyarakat muda terutamnya dalam kalangan pelajar sekolah.

OBJEKTIF KELAB MY STEM AMBASSADOR UPM

• Melahirkan mahasiswa yang mempunyai daya inovasi serta kreativiti yang tinggi dalam menghasilkan teknologi.
  • Melahirkan modal insan yang mahir dan mampu beradaptasi dengan revolusi perindustrian 4.0 pada masa akan datang.
  • Menambah baik kualiti dan kuantiti pelajar yang menceburi bidang sains dan teknologi di UPM
  • Menjalinkan hubungan efektif antara IPT dan komuniti terutamanya sekolah untuk meningkatkan pemahaman dan minat dalam bidang STEM.

"Menjadi sebuah kelab yang berperanan untuk meningkatkan kefahaman dan minat masyarakat umum terhadap bidang STEM dengan menjalinkan hubungan yang efektif antara institusi pendidikan."

"Memperkasa semangat kesukarelawanan dan kemahiran insaniah mahasiswa menerusi program STEM."

"Melahirkan mahasiswa yang mempunyai daya inovasi dan kemahiran teknologi ke arah pembangunan modal insan yang mampu berdaya saing."

"Meningkatkan literasi dan pendekatan STEM mahasiswa agar ilmu dapat dipindahkan kepada pelajar sekolah dan komuniti dengan efisien."

• MYSTEM Ambassador UPM baru sahaja ingin bergiat aktif semula untuk sesi 2021/2022

MEDIA SOSIAL KELAB MY STEM AMBASSADOR UPM

UPM/BHEP/700-3/3/  KELAB MY STEM AMBASSADOR UPM