KELAB PENYAYANG UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA | Student Affairs Division

202655@student.upm.edu.my

Muhammad Maleq Iskandar Bin Nor Jalal
   201087@student.upm.edu.my

Kelab Penyayang Universiti Putra Malaysia atau nama ringkasnya, KPUPM telah ditubuhkan pada tahun 2009. Penubuhan Kelab Penyayang merupakan inisiatif Yayasan Budi Penyayang Malaysia di mana ia telah ditubuhkan di beberapa Pusat Pengajian Tinggi di Malaysia untuk memberikan semua siswa dan siswi peluang untuk mengasah bakat dalam berkhidmat kepada masyarakat yang memerlukan bantuan.

Kelab ini berperanan dalam mendidik pembinaan masyarakat penyayang terutamanya para pelajar universiti menerusi penghayatan dalam semangat kesukarelawanan. Selain itu, KPUPM akan melaksanakan program-program yang menumpukan kebajikan, kemasyarakatan dan latihan kendiri yang berilmiah dan bermanfaat kepada ahli kelab. Menerusi aktiviti yang bersifat kesukarelawanan, para pelajar dapat berganding bahu untuk meringankan penderitaan dan memangkin kejayaan individu dari segi fizikal dan psikologi, agar semua rakyat Malaysia mampu membina impian dan merealisasikannya.

OBJEKTIF PENUBUHAN KELAB PENYAYANG UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

• Melatih pelajar dengan pelbagai kemahiran untuk memberi perkhidmatan dalam bidang kebajikan
  • Memberi bantuan kebajikan kepada masyarakat serta hidupan lain yang memerlukannya.
  • Memberi perkhidmatan yang diperlukan dan bersesuaian khususnya kepada golongan miskin,warga emas,dan golongan istimewa
  • Memberi pendedahan kepada warga kampus supaya lebih peka dan menghargai kepentingan alam sekitar serta hidupan lain.

"Ditubuhkan adalah dengan berasaskan matlamat untuk menyemarakkan semangat kesukarelawanan dalam kalangan pelajar UPM menerusi penglibatan dan penyertaan dalam pelbagai aktiviti yang dianjurkan. "

"Kelab Penyayang Universiti Putra Malaysia (KPUPM) mengambil empat pendekatan sebagai teras utama yang menekankan aktiviti berkaitan dengan golongan orang kurang upaya (OKU), anak-anak yatim, warga emas dan golongan miskin. Selain itu, aktiviti kelab juga berkaitan dengan akademik dan juga kokurikulum di universiti. "

• Meet & Greet
  • Kursus Pemantapan dan Pengurusan Organisasi