PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA CABANG UPM | Student Affairs Division
» STUDENT ORGANIZATION » Leadership » PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA CABANG UPM

PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA CABANG UPM

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA CABANG UPM SESI 2021/2022

OCVAD
NUR 'ALIAH HANANI BINTI MOHD BAKTIAR
   201106@student.upm.edu.my

TIMB. OCVAD I
NUR NAJWA AZIRA BINTI MURAD
   203731@student.upm.edu.my

TIMB. OCVAD II
YAP JIA XIAN
  202399@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA I
WAN NUR ALIAA BINTI WAN ABD RIZAL
   205670@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA II
MUHAMMAD FAIZ BIN ABU SAMAD
   207882@student.upm.edu.my

BENDAHARI I
MUHAMMAD A'DIL FAHRUL FITRI BIN MAHADIZAN
   197161@student.upm.edu.my

BSMM Chapter UPM telah diasaskan pada tahun 1985 dan didaftarkan sebagai “Detachment” ke-88 pada bulan Februari, tahun 1986. Pada tarikh 1 Mac 1986, ia telah ditubuhkan secara rasmi dan dinaikkan tarafnya sebagai daerah Kecil pada bulan Jun, tahun 1989. Setelah satu dekad, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia Daerah Kecil UPM telah dinaikkan lagi tarafnya menjadi “Chapter” (Daerah). Hal ini merupakan satu penghormatan yang cukup besar yang telah diberikan oleh Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia Kebangsaan kerana peningkatan taraf ini berjaya melonjakkan lagi taraf persatuan ini dalam kalangan institusi-institusi pengajian seluruh negara. Sejak penubuhannya, barisan peneraju pimpinan persatuan ini telah berjaya menganjurkan pelbagai aktiviti dengan jayanya, baik dari segi kesukarelawan, kepemimpinan dan sebagainya hasil usahasama ahli-ahli persatuan bersama penasihat-penasihat yang bersemangat waja. Melalui aktiviti-aktiviti yang dianjurkan, ahli-ahli persatuan ini dilatih kemahiran berorganisasi, berdaya saing, bertanggungjawab, membuat keputusan dan banyak lagi, di samping turut dilatih untuk mengaplikasikan kemahiran-kemahiran yang telah dipelajari dalam situasi di luar kelas pembelajaran.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA CABANG UPM

• Membentuk satu pasukan beruniform yang berdisiplin dan mempunyai jati diri yang tinggi.
  • Melahirkan lebih ramai ahli yang mahir dalam ilmu pertolongan cemas.
  • Menyediakan perkhidmatan pertolongan cemas kepada yang memerlukannya.
  • Melatih dan melahirkan ahli pertolongan cemas yang berpotensi dan berkualiti untuk menjadi jurulatih.
  • Mengasah bakat dan kepimpinan ahli-ahli persatuan.
  • Melahirkan lebih ramai sukarelawan dalam masyarakat.

"Bagi merealisasikan Bulan Sabit Merah Malaysia sebagai organisasi kemanusiaan yang terkemuka dan tersendiri yang membawa masyarakat dan institusi-institusi bersama untuk mereka yang memerlukan."

"Berkhidmat kepada yang memerlukan dengan berkesan."

• Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-6
  • Standby Pertolongan Cemas untuk Friendship Junior League
  • Kursus Kesihatan Asas
  • Kelas Kursus Bantuan Bencana Alam dan Operasi Menyelamat