PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM) | Bahagian Hal Ehwal Pelajar
» ORGANISASI PELAJAR » Seni Bela Diri » PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM)

PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM) SESI 2023/2024

PENASIHAT

PENOLONG BENDAHARI
RABIATUL NAJIHAH BINTI MAZLAN
   211942@student.upm.edu.my

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM) SESI 2021/2022

PRESIDEN
MUHAMMAD NUR IKHWAN BIN ASHA
   200433@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN
MUHAMMAD AIMAN BIN CHE MUSLIM
   203694@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA
KHAIRUL NISA' BINTI ABDUL HAKIM
   203064@student.upm.edu.my

TIMB. SETIAUSAHA
NUR RASHEEDAH DURRANI BINTI MOHD NAZARI
   207181@student.upm.edu.my

BENDAHARI
NURHIDAYAH BINTI HAMZAH
   203963@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia Universiti Putra Malaysia atau singkatannya PSSCMUPM telah ditubuhkan secara rasmi pada tahun 1974. Persatuan ini ditubuhkan bagi menyediakan platform kepada para mahasiswa dan mahasiswi untuk mempelajari seni Silat Cekak Malaysia secara formal dan akademik. Semenjak penubuhannya, PSSCMUPM telah banyak menyumbang kepada pembangunan sahsiah pelajar khusunya ahli persatuan, mengasah bakat kepimpinan dan melahirkan insan yang beretika dan mampu berdaya saing.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM)

• Memperkenalkan Seni Silat Cekak sebagai salah satu seni mempertahankan diri asli orang Melayu.
  • Menghidupkan, memperkenalkan serta mempersebatikan pusaka bangsa yang merupakan seni kebudayaan keturunan yang hampir dilupakan.
  • Menanamkan perasaan cinta dan kasih akan hak dan warisan mutlak bangsa Melayu.
  • Melatih kemahiran insaniah dan softskill ahli-ahli melalui penyertaan program di peringkat kebangsaan dan penganjuran aktiviti di peringkat UPM

VISI

"Mendaulatkan Seni Silat Melayu yang asli, khususnya Seni Silat Cekak Malaysia dan membersihkan alam persilatan Melayu daripada segala unsur tahyul dan khurafat yang tidak sesuai dengan iktikad Islam."

MISI

"Memimpin dan membentuk ahli-ahli PSSCM khususnya dan orang Melayu amnya supaya beriman dan bersatu untuk mempertahankan Agama, Bangsa dan Negara."

AKTIVITI SESI 2020/2021

• Kelas latihan silat 2 kali seminggu (Selasa dan Rabu) di Fakulti Ekologi Manusia dijalankan setiap semester. Kelas dibahagikan kepada 4 peringkat iaitu asas, jatuh, potong dan tamat.
  • Menyertai Majlis ijazah bersama Guru Utama untuk peringkat asas, potong dan tamat.
  • Menyertai program jemputan anjuran PSSCM di IPT atau cawangan yang lain (Kolokium Silat Cekak di USM, Ujian Sijil Rendah)
  • Menyertai program anjuran Peratuan Seni Silat Cekak Malaysia diperingkat pusat dan Lembah Klang (Majlis Sambutan isra’ Mikraj, Majlis Sambutan Hari Raya, Perjumpaan Ahli Ibu Pejabat).
  • Menyertai program anjuran Persekutuan Silat Kebangsaan (PESAKA) seperti Himpunan Pesilat Kebangsaan, Program Presiden PESAKA turun padang dsb.
  • Menganjurkan dan menyertai program riadah selain bersilat (Majlis berbuka puasa, BBQ, Outdoor, Kejohanan Sukan Silat Cekak)

MEDIA SOSIAL PERSATUAN SENI SILAT CEKAK MALAYSIA UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PSSCMUPM)

AJK SESI 2023/2024

AJK SESI 2021/2022