PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM) | Student Affairs Division
» STUDENT ORGANIZATION » Martial Art » PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM)

PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM) SESI 2021/2022

PENASIHAT

SENARAI NAMA EXCO

PRESIDEN
SHAIK MUHAMMAD DANIEL BIN SHAIK MOHD NAJUIB
   203135@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN 1
AHMAD FIRDAUS SOLEHIN BIN MOHD ASMI
   206483@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA
ABDUL HALIM BIN ADNAN
   205496@student.upm.edu.my

TIMB. SETIAUSAHA
AMAR ARRASYIDIN BIN ZAED
   205215@student.upm.edu.my

BENDAHARI
NURUL ADILA BINTI HASSAN
   207993@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Persatuan Silat Seni Gayong Malaysia Kebangsaan Universiti Putra Malaysia (PSSGMK UPM) telah ditubuhkan sejak tahun 1995. Persatuan ini bernaung di bawah Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Kebangsaan yang ditubuhkan oleh Dato' Meor Abdul Rahman bin Uda Mohd Hashim.

Silat Seni Gayong mempunyai pelbagai pecahan pembelajaran seperti asas gerakan, asas elakan, asas lompatan dan buah serangan maut. Silat Seni Gayong menawarkan ilmu mempertahankan diri yang juga mengajar pengamalnya sifat kepimpinan, disiplin dan keberanian.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM)

• Mencungkil dan melahirkan bakat-bakat baharu dalam kalangan pelajar dari segi bidang mempertahankan diri terutama silat seni gayong.
  • Memajukan silat seni gayong UPM ke peringkat tertinggi.
  • Tempat pelajar mencurah dan berkongsi idea baharu dalam bidang seni mempertahankan diri.
  • Sebuah medium penyatuan untuk pelajar-pelajar yang mempunyai minat dalam pelbagai bidang seni mempertahankan diri.
  • Menyemai sifat penghargaan kepada seni mempertahankan diri (Silat seni gayong) serta menyampaikan mesej yang mencorakkan hidup para penonton mahupun para pelajar dalam silat seni gayong

VISI

"Menjunjung ilmu Silat Melayu khususnya Silat Seni Gayong dengan membekalkan generasi baru dengan ilmu silat yang telah dipelihara"

MISI

"Melahirkan pesilat-pesilat yang berdisiplin dan mampu mengaplikasikan ilmu silat pada waktu yang bersesuaian."

AKTIVITI SESI 2020/2021

• Program bual bicara kepentingan seni mempertahankan diri dalam kalangan mahasiswa oku upm dan staf wanita upm.

MEDIA SOSIAL PERSATUAN SILAT SENI GAYONG MALAYSIA KEBANGSAAN UPM (PSSGMK UPM)

AJK SESI 2021/2022

MANTAN AJK SESI 2020

MANTAN AJK SESI 2019