KELAB DEBAT UNIT MANDARIN | Student Affairs Division

zhixin1ui02@gmail.com

Khoo Tean Huat
   206495@student.upm.edu.my

Kelab Debat Unit Mandarin merupakan sebuah kelab yang ditubuhkan sejak tahun 1997. Kelab ini diwujudkan dengan visi meningkatkan daya pemikiran yang kritis dan menerap nilai-nilai murni dalam kalangan ahli kelab debat agar pelajar mampu menjadi graduan yang beretika dan berdaya saing.

Kelab ini telah merangkul tempat dalam beberapa pertandingan seperti. Aktiviti-aktiviti yang dianjurkan tertumpu kepada aktiviti yang memupuk teknik debat dan juga memberi peluang kepada para pelajar untuk berdebat.

Para ahli juga mempunyai peluang untuk terlibat dalam pelbagai pertandingan luar kampus peringkat tempatan, mahupun peringkat antarabangsa. Dengan ini, para ahli dapat berfikir secara kritik dan dapat menjalin hubungan yang baik antara satu sama lain.

OBJEKTIF PENUBUHAN KELAB DEBAT UNIT MANDARIN

• Meningkatkan budaya perbahasan Bahasa Mandarin dalam kalangan pelajar-pelajar sekitar Malaysia.
  • Meningkatkan kemahiran debat serta komunikasi dengan berkebolehan untuk membuat pembentangan secara jelas dengan penuh keyakinan dan bersesuaian dengan tahap pendengar.
  • Menggalakkan analisasi dan perbincangan terhadap isu-isu semasa dan isu-isu sosial supaya dapat meningkatkan pemikiran kritis dan ketajaman fikiran pelajar.
  • Menarik minat terhadap aktiviti perbahasan dan penggunaan bahasa mandarin dalam kalangan pelajar Universiti Putra Malaysia.

"Meningkatkan daya pemikiran yang kritis dan menerap nilai-nilai murni dalam kalangan ahli kelab debat agar pelajar mampu menjadi graduan yang beretika dan berdaya saing."

"Memupuk minat dan kemahiran perbahasan Bahasa Mandarin dalam kalangan pelajar melalui pelbagai aktiviti dan perbincangan supaya meningkatkan kemahiran berfikir dan perbahasan"

• Aktiviti Mingguan
  • Liga Pendebat Muda