PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA) | Bahagian Hal Ehwal Pelajar
» ORGANISASI PELAJAR » Anak Negeri » PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA)

PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA) 2023/2024

PENASIHAT

TIMBALAN BENDAHARI
MOHAMMAD AMIN BIN MAKMUR AMAL

210796@student.upm.edu.my

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA) 2022/2023

PENASIHAT
PROF MADYA DR YAP WING FEN

PRESIDEN
JERRYWESLY BIN SENAJA
  202135@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN
MOHD ALFIAN BIN ALAM
  206443@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN 1
MUHAMMAD SYAFI HAZIQ BIN MOHD FAUZI
 207771@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN 2
JACKOB PETRUS
 210763@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Persatuan Mahasiswa Sabah UPM (PERMASA PUTRA) merupakan sebuah persatuan yang telah didaftarkan dibawah naungan Bahagian Hal Ehwal Pelajar, Universiti Putra Malaysia. Penubuhan persatuan ini bertujuan untuk menjaga kebajikan mahasiswa bumiputera Sabah yang berada di Universiti Putra Malaysia serta menjadi satu platform bagi mahasiswa lain untuk mengenali etnik dan budaya yang terdapat di negeri Sabah. Dalam pada itu, Persatuan Mahasiswa Sabah UPM telah banyak merancang dan melaksanakan program-program yang berasaskan kebajikan mahasiswa Sabah serta program yang dapat mempromosikan lagi keunikan Sabah dalam kalangan mahasiswa lain di UPM. Selain itu, PERMASA PUTRA juga aktif berkolaborasi dengan organisasi luar termasuklah persatuan mahasiswa Sabah di IPTA/S lain, agensi dibawah Kerajaan Negeri Sabah serta beberapa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA)

• Mengutamakan hal-hal yang berkaitan dengan kebajikan ahli persatuan.
  • Merapatkan hubungan silaturrahim antara mahasiswa Sabah di Universiti Putra Malaysia tidak kira latar belakang agama dan bangsa
  • Memperkasa mahasiswa Sabah agar menjadi insan yang cemerlang dalam bidang akademik dan mempunyai kemahiran insaniah yang tinggi.
  • Melahirkan semangat cintakan negeri Sabah dan sanggup untuk berbakti kepada rakyat Sabah.
  • Menjadikan ahli persatuan sebagai modal insan terbaik kepada negeri Sabah.

VISI

"Memastikan kebajikan mahasiswa Sabah sentiasa terpelihara serta melahirkan mahasiswa yang berkredibiliti, progresif dan berdaya saing."

Misi penubuhan persatuan ini adalah:

• Meningkatkan semangat perpaduan antara mahasiswa bumiputera Sabah tidak mengira suku kaum dan agama.
  • Menjaga nama negeri serta bersiap sedia untuk berkhidmat kepada Universiti Putra Malaysia.
  • Melaksanakan program/aktiviti yang dapat memelihara kebajikan ahli PERMASA PUTRA.
  • Memperbanyakkan program/aktiviti kolaborasi bersama pertubuhan lain termasuklah persatuan dalam dan luar UPM, agensi kerajaan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan NGO.
  • Melaksanakan program/aktiviti yang berimpak tinggi kepada mahasiswa, masyarakat dan negara.

AKTIVITI SESI 2021/2022

MEDIA SOSIAL PERSATUAN MAHASISWA SABAH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (PERMASA PUTRA)

AJK SESI 2023/2024

AJK SESI 2022/2023