FACULTY OF FORESTRY AND ENVIRONMENTAL STUDENTS' ASSOCIATION (FORENSA) | Student Affairs Division
» STUDENT ORGANIZATION » Faculties » FACULTY OF FORESTRY AND ENVIRONMENTAL STUDENTS' ASSOCIATION (FORENSA)

FACULTY OF FORESTRY AND ENVIRONMENTAL STUDENTS' ASSOCIATION (FORENSA)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN MAHASISWA FAKULTI PERHUTANAN DAN ALAM SEKITAR SESI 2021/2022

NUR ALIS ALIA BINTI ROSLAN
   203473@student.upm.edu.my

TIMB. PRESIDEN 1
KIRITHAREN A/L K KRISHNA KUMAR
   203754@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA AGONG
NURUL AIN SAKINAH BINTI ABD SUKOR
   204149@student.upm.edu.my

TIMB. SETIAUSAHA AGONG
NURUL INTAN FAZIRA BINTI AHKIMUDDIN
   203321@student.upm.edu.my

BENDAHARI KEHORMAT
PUTRI SYAHMINA DAMIA BINTI MOHAMAD NAZLI
   203954@student.upm.edu.my

TIMB. BENDAHARI KEHORMAT
HASRIQ IDHAM BIN ROSLAN
   201950@student.upm.edu.my

Persatuan Mahasiswa Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar atau Faculty of Forestry and Environmental Students’ Association (FORENSA) merupakan sebuah pertubuhan baru di Universiti Putra Malaysia yang ditubuhkan pada 26 Ogos 2020 untuk menjaga kebajikan pelajar-pelajar Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar serta diberi tanggungjawab dalam urusan pentadbiran persatuan dan pelaksanaan polisi-polisi dan kegiatan-kegiatan yang selaras dengan objektif dan tujuan persatuan. Di bawah FORENSA, terdapat 3 lagi kelab yang telah ditubuhkan iaitu Kelab Sains Perhutanan (KESAHUT), Kelab Sains dan Teknologi Kayu (KESATEK) serta Kelab Sains dan Rekreasi (K3). Manakala, bagi kursus pengajian Pengurusan Alam Sekitar serta Sains dan Teknologi Alam Sekitar, tiada kelab yang ditubuhkan di bawah kursus pengajian tersebut. Selain itu, moto atau kata dagangan FORENSA adalah “Speak for the Earth”. Melalui moto ini, anggota FORENSA berusaha sebaik mungkin untuk menyebarkan kesedaran, memberi pendedahan dan menganjurkan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan sektor perhutanan dan alam sekitar kepada para pelajar.

OBJEKTIF PENUBUHAN PERSATUAN MAHASISWA FAKULTI PERHUTANAN DAN ALAM SEKITAR

• Memainkan peranan sebagai pelajar yang mempunyai kesedaran terhadap perhutanan dan alam sekitar dengan melaksanakan aktiviti-aktiviti berlandaskan kesedaran alam sekitar di dalam kampus.
  • Sebagai satu landasan kepada pelajar fakulti untuk terlibat dalam aktiviti kokurikulum dan meningkatkan lagi kemahiran insaniah dalam diri.
  • Sebagai satu medan untuk pelajar fakulti mengaplikasikan apa yang dipelajari sebagai pelajar perhutanan dan alam sekitar.

"Menjadikan UPM sebagai sebuah kampus hijau yang lestari"

"Menjaga kebajikan pelajar Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar"

"Meningkatkan kemahiran kepimpinan dan komunikasi dalam kalangan para pelajar Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar"

"Menjadi satu landasan yang dapat menghubungkan para pelajar, kakitangan fakulti dan pensyarah untuk memperkukuhkan hubungan silaturahim"