KELAB PANTUN DAN PUISI CENDERAWASIH UPM (CENDERAWASIH) | Student Affairs Division
» STUDENT ORGANIZATION » Calture » KELAB PANTUN DAN PUISI CENDERAWASIH UPM (CENDERAWASIH)

KELAB PANTUN DAN PUISI CENDERAWASIH UPM (CENDERAWASIH)

AHLI JAWATANKUASA KELAB PANTUN DAN PUISI CENDERAWASIH UPM (CENDERAWASIH) SESI 2021/2022

PRESIDEN
Muhammad Adam Hazieq Bin Mohd Roslan
  adamhazieq@gmail.com

TIMB. PRESIDEN
Nazirul Mubin Bin Osman
   208342@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA
Noor Ain Zahirah Binti Omar
   208278@student.upm.edu.my

TIMB. SETIAUSAHA
Nur Nasuha Najwa Binti Mohd Jais
   200279@student.upm.edu.my

BENDAHARI
Adam Daniel Bin Ariffin
   adamdanieal2000@gmail.com

BENDAHARI 2
Syarifah Balqis Binti Syed Ali
   200330@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Kelab Pantun dan Puisi Cenderawasih Universiti Putra Malaysia merupakan sebuah kelab akademik yang berfokus kepada seni pantun dan juga puisi moden seperti sajak. Kelab ini terbuka kepada semua mahasiswa dan mahasiswi UPM yang berminat dan yang ingin menimba pengetahuan berkaitan pantun dan puisi. Melalui Kelab Pantun dan Puisi Cenderawasih ini juga diharap agar dapat mempromosikan seni tradisi klasik Melayu kepada mahasiswa dan mahasiswi Universiti Putra Malaysia seiring dengan perkembangan zaman.

OBJEKTIF PENUBUHAN KELAB PANTUN DAN PUISI CENDERAWASIH UPM (CENDERAWASIH)

• Mencungkil dan melahirkan bakat-bakat baharu dalam kalangan pelajar dari segi bidang seni puisi dan pantun.
  • Memajukan seni pantun dan puisi UPM.
  • Tempat pelajar mencurah dan berkongsi idea baharu dalam bidang seni pantun dan puisi.
  • Sebuah medium penyatuan untuk pelajar-pelajar yang mempunyai minat dalam pelbagai bidang seni dan pengurusan.
  • Menyemai sifat penghargaan kepada seni hidup pantun dan puisi serta menyampaikan mesej yang mencorakkan hidup para penonton mahupun para pelajar dalam bentuk puisi dan pantun.

VISI

"Melahirkan mahasiswa universiti yang mampu menciptakan sumber daya manusia yang berintelektual dan masih mampu memartabatkan dan mengamalkan budaya tradisi Melayu."

MISI

"Meningkatkan perfahaman yang tinggi dan penguasaan berpuisi dan berpantun dalam kalangan mahasiswa dengan pada era moden dengan penerapan elemen-elemen tradisi Melayu dan penggunaan bahasa yang indah."

AKTIVITI SESI 2020/2021

• Perjumpaan Rasmi Kelab Pantun dan Puisi Cenderawasih
  • Temasya Pantun Kerabat Bestari (Kolaborasi Cenderawasih UPM - Universiti Malaya)
  • Warisan Pantun Tiga Serumpun (Kolaborasi Cenderawasih UPM - Unisza)