PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM) | Bahagian Hal Ehwal Pelajar
» ORGANISASI PELAJAR » Seni Bela Diri » PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM)

PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM)

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM) SESI 2023/2024

PENASIHAT
PROF. MADYA DR. SITI HASANA SAPAR

sitihas@upm.edu.my

YANG DIPERTUA
MUHAMMAD FAKHRUL BIN ROSLAN
   211591@student.upm.edu.my

NAIB YANG DIPERTUA
IZZAH BINTI MARUI@MARWI
   212354@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA
NOR SYUHADA NAMIRAH BINTI MOHD AZANI
   217306@student.upm.edu.my

PENOLONG SETIAUSAHA
WAN IYLIA IZLYN BINTI WAN AFANDI
   217164@student.upm.edu.my

BENDAHARI
NORSYAZURANI BINTI MAZLISAH
   216121@student.upm.edu.my

AHLI JAWATANKUASA PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM) SESI 2021/2022

PENASIHAT

SENARAI NAMA EXCO

YANG DIPERTUA
MUHAMMAD IRFAN SYAKIR BIN NOR HADI
   200322@student.upm.edu.my

NAIB YANG DIPERTUA I
SYAZANA AQILAH BINTI MAD SAAD
   200872@student.upm.edu.my

NAIB YANG DIPERTUA II
NUR MAISARAH BINTI NOR AZIZI
  203184@student.upm.edu.my

SETIAUSAHA AGONG
NURUL SYAFIQAH BINTI SAUDI
   202820@student.upm.edu.my

BENDAHARI KEHORMAT
NUR ADLINA BINTI KAMARUDIN
   200949@student.upm.edu.my

PENGENALAN

Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi UPM (PSSCUHUPM) ialah sebuah kelab di bawah naungan Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia. Seni Silat Cekak yang benar-benar diamal dan dianjurkan oleh Allahyarham Ustaz Hanafi Bin Haji Ahmad, baik dari segi kaedah pembelajaran, konsep, falsafah, prinsip, pegangan, kerohanian, dan pembawaannya.

Seni silat ini telah diamalkan oleh keluarga diraja dan panglima-panglima kanan di Negeri Kedah Darul Aman di zaman pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin (1854-1879). Allahyarham Ustaz Hanafi Bin Haji Ahmad telah mengambil silat ini dari Allahyarham Encik Yahya Bin Said. Bermulalah era baru bagi silat ini sejak dizahirkan kembali oleh Allahyarham Ustaz Hanafi Bin Haji Ahmad. Allahyarham Ustaz Hanafi Bin Haji Ahmad telah memberi semangat dan pendekatan baru serta berjaya mengangkat martabat dan Seni Silat Cekak sebagai satu pergerakan yang boleh memberi sumbangan kepada masyarakat.

Seni Silat Cekak telah berjaya menarik minat pelbagai lapisan masyarakat termasuk golongan profesional. Kini Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi Malaysia diterajui oleh Encik Marwi Bin Latif selaku Guru Utama Silat Cekak Hanafi.

OBJEKTIF PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM)

• Melatih ahli-ahli Ilmu Beladiri – Silat Cekak Hanafi yang bermanfaat dan boleh dipertanggungjawabkan untuk menjaga diri.
  • Memartabatkan Seni silat Melayu yang benar-benar asli dan bebas dari ilmu tahyul dan khurafat.
  • Membina jati diri ahli-ahli menjadi seorang yang berdisiplin, berani, benar, amanah serta penuh dengan nilai-nilai murni.
  • Membina keupayaan ahli-ahli menjadi seorang yang praktikal serta berkebolehan dalam melaksanakan sebarang tugas dan tanggungjawab.
  • Memupuk semangat bantu dan memajukan diri di kalangan ahli-ahli dan masyarakat umum.

"Sedang dikemaskini"

"Sedang dikemaskini "

AKTIVITI SESI 2020/2021

• Mengadakan kelas latihan silat pada setiap Isnin dan Rabu.
  • Mengadakan Pengambilan Ahli Baru pada setiap tahun.
  • Melaksanakan aktiviti, program, seminar dan kursus untuk mencapai objektif persatuan.

MEDIA SOSIAL PERSATUAN SENI SILAT CEKAK USTAZ HANAFI UPM (PSSCUHUPM)

AJK SESI 2021/2022

MANTAN AJK SESI 2020

MANTAN AJK SESI 2019