UPM Menganjurkan Edisi Tempatan Hult Prize 2019 | Bahagian Hal Ehwal Pelajar
» ARTIKEL » UPM menganjurkan edisi tempatan Hult Prize 2019

UPM menganjurkan edisi tempatan Hult Prize 2019

 

Yayasan Hult Prize adalah pemula permulaan untuk pemula usahawan sosial muda yang muncul dari universiti di seluruh dunia. Dinamakan sebagai salah satu daripada lima idea utama yang mengubah dunia oleh Presiden Bill Clinton dalam Majalah TIME, Hadiah Hult bertujuan untuk mewujudkan dan melancarkan idea-idea perniagaan sosial yang paling menarik-permulaan perniagaan yang menangani isu-isu serius yang dihadapi oleh berbilion-bilion orang. Ia juga dikenali sebagai "Hadiah Nobel untuk Pelajar", Hadiah Hult telah menjadi persaingan global yang berprestij yang menemui orang muda untuk menyelesaikan isu-isu yang paling sukar di dunia dengan memberdayakan mereka untuk memperoleh keuntungan, dan pada masa yang sama menjadikan kehidupan lebih baik bagi berjuta-juta orang kurang bernasib baik . Pertama, pasukan di pusingan kampus perlu bergaduh dan pasukan teratas akan pergi ke peringkat akhir. Akhirnya, pemenang di peringkat serantau akan berpeluang untuk menyertai Program Pemangku Hadiah Hult, yang berlangsung di UK di Ashbridge Castle. Akhirnya, enam pasukan teratas dari istana akan menuju lapangan di HQ, bersaing untuk Hadiah wang tunai $ 1 juta. Ini adalah persaingan penyelesaian kes di mana peserta berusaha untuk membangunkan penyelesaian terbaik untuk perniagaan atau kes berkaitan pendidikan atau kajian cabaran dalam jangka masa yang diperuntukkan.

 

Hadiah Hult di Upm diadakan pada 22 Disember 2018. 15 pasukan menyertai tahun ini dan di antara mereka, Pasukan 'Oryza' memenangi gelaran Hadiah Hult di UPM. Pasukan 'Maker-Hub' memenangi pelari pertama dan Pasukan 'Impetus' memenangi runner ke-2, dengan sewajarnya. Pada tahun ini pasukan terbaik dari UPM akan mendapat peluang untuk mewakili universiti mereka di salah satu daripada 25 wilayah yang berlaku di seluruh dunia. Tim Oryza, pasukan pemenang Hadiah Hult tahun ini di Upm akan dipilih di salah satu daerah di mana mereka akan dapat menunjukkan ide-ide cemerlang mereka dan bakat yang luar biasa.

 

Terima kasih kepada Pengarah Kampus, Ismam Fatin Zishan dan ahli jawatankuasa penganjurnya. Pusingan di kampus adalah kejayaan besar untuk UPM kerana usaha bersemangat mereka. Para hakim berprofil tinggi sangat kagum dengan permusuhan dan menawarkan ruang kerja percuma di pejabat mereka sendiri untuk latihan pasukan pemenang. Encik Fazil Irwan, salah seorang hakim dan pengarah serantau untuk World Startup Festival berkata beliau ingin bekerjasama dengan mereka sekali lagi dan menawarkan latihan percuma dengan kerjasama iFFINTELL dari Januari di ruang kerja WSF Co. Lebih-lebih lagi Ketua Pegawai Eksekutif iFINTELL Dr. Ashraf sebagai rakan strategik untuk hadiah Hult UPM turut hadir dalam acara tersebut.

 

Team Oryza memenangi pertandingan Hult Prize di UPM 2019

 

Oleh itu, pelajar muda dapat mengetahui potensi tersembunyi mereka dan mendapatkan persekitaran untuk bekerja dengan syarikat terkenal di seluruh dunia. Sekali lagi pertandingan seperti ini memberikan mereka keyakinan yang cukup untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, menggalakkan mereka untuk melawan masalah global dan dengan itu anak-anak muda bersedia untuk menyelesaikan cabaran yang akan datang dalam umur futures

Oleh : Ismam Fatin Zishan, Campus Director, Hult Prize at UPM

Tarikh Input: 04/01/2019 | Kemaskini: 04/01/2019 | mshahrul

PERKONGSIAN MEDIA

Bahagian Hal Ehwal Pelajar
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-9769 6075
+603-9769 2091
C1600429722